070-..............

Alex Bwambale kvalar till sommarens Tokyo-OS för Uganda

Uganda skickar ett trupp med 13 boxare till OS-kvalet i Dakar den 20-29 februari, åtta män och fem kvinnor. Laget kallas “Uganda Bombers” och afrikansk press meddelar nu att djurgårdens Alex Bwambale är en av de uttagna.

https://www.boxingafrica.com/uganda-boxers-set-to-battle-for-olympic-slots

Alex, vars föräldrar är från Uganda, har befunnit sig i Kampala sedan i slutet av förra året för att delta i uttagningstävlingarna till OS-laget och ett förberedande kvalläger. Det 25-dagar långa lägret, förlagt till det ökända Luzira fängelset, pågår just nu med 26 deltagare (13 ordinarie boxare och lika många reserver). Det avslutas den 16 februari, därefter reser man till Dakar. Alex deltagande har omgärdats med flera problem, bl.a. passstrul och ekonomiskt bråk mellan det olympiska förbundet och boxningsförbundet i Uganda men nu är förhoppningsvis allt löst. Se följande artiklar för mer info:

https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1513142/swedish-born-boxer-bwambale-sweats-passport

https://www.google.se/amp/s/www.monitor.co.ug/Sports/Boxing/Sweden-born-Bwambale-gets-passport–focus-on-Olympic-trials/690270-5447154-view-asAMP-a2kjm9/index.html

Video: Avgörande uttagningsmatch, Alex Bwambale vs Emma Kyambadde

https://fbwat.ch/1hObW67XNzkoxrZn

Video: Nyhetsclip, NTV News

Video: Studiointervju, NBS The Score (börjar efter 33.30)

I den afrikanska kvalturneringen står två OS-biljetter på spel i tungvikt. Skulle Alex misslyckas att ta sig till finalen återstår en chans till, världskvalet i Paris i maj.

Alex är inte den förste svenske boxaren som valt att representera en annan nation för att ta sig till OS. Andra exempel är Badou Jack som 2008 boxades för Gambia och Kennedy Katende 2016 (för Uganda).

OS-boxningen i Tokyo OS hålls sista veckan i juli och första veckan i augusti (24/7 – 9/8).

Även Sandra Attermo har gjort ett försök att ta sig till OS genom att representera Uganda men förlorade i uttagningens första omgång.

Nyhetsarkiv