070-..............

WALTER MOHR DÖD

Djurgårdens boxningsklubb och hela djurgårdsfamiljen har sorg. Natten till torsdagen den 16 oktober avled Dif:s mästartränare Walter Mohr på Karolinska sjukhuset. Walter, som sällan förlorade i boxningsringen, kunde inte besegra den cancer han kämpat med under några år.

Walter Mohr var en ikon i den svenska boxningssporten och i Djurgården: under 20-talet år missade han inte många träningskvällar i lokalerna på Kungsholmen och i Vasastaden. Resultatet var mer än gott: under Walters ledning vann djurgårdsboxarna 23 SM-guld och utvecklades till landets dominerande boxningsklubb. Majid Jelili, Bashir Hassan, Naim Terbunja, Babacar Kamara, Badou Jack och Modo Sallah har alla Walter Mohr att tacka för sina framgångsrika karriärer, och det är inte minst Walters insatser som gjort Djurgården till bästa klubb på SM åtta gånger de senaste nio åren.

Walter kunde boxningen som få andra. Och han älskade högt den sport han ansåg vara den bästa men också den mest krävande i världen – en inställning som gjorde att han också krävde mycket av dem som utövade sporten. I en intervju i Svenska Dagbladet för några år sedan förklarade Walter varför boxningen av en expertpanel rankades som världens tuffaste sport:

– Som boxare måste du behärska allt: det finns många sporter som kräver mycket av sina utövare, men ingen där det finns en motståndare som slår på dig. Du måste vara beredd att ta en smäll och alla som fått en vet att det gör ont. Du måste ha förmågan att ta ut dig totalt, men samtidigt anpassa krafterna så att du inte tar slut för tidigt, sade Walter Mohr.

Walter Mohr kom från Tyskland 1965. Han ägnade sig åt boxningssporten under hela sitt vuxna liv. Utåt var Walter en kärv person, men innanför den blåa T-tröjan med Dif-skölden han alltid bar i träningslokalen och i ringhörnorna landet runt, klappade ett varmt hjärta. Walter brann för boxningen och han älskade sina boxande skyddslingar. Trots att Walter var märkt av sjukdomen ville han alltid ställa upp för sina boxare, och bara för en dryg vecka sedan fanns han med när Ben Bodila boxade och vann i en gala i Gävle. Walter var dock för svag för att kliva upp i ringhörnan – han skötte rådgivningen från en pall på golvet. Och på onsdagskvällen, bara några timmar innan han avled, ringde han till en annan klubbledare för att försäkra sig om att några av hans boxare inte skulle missa att komma iväg på ett träningsläger i Tyskland.

Nu har gong-gongen slagit för Walter Mohr. Djurgårdens boxning har sorg och våra tankar går till Walters livskamrat och till hans dotter.

På torsdagskvällen hyllade Djurgårdens tränare, ledare och boxare samt förbundstränaren Santiago Nieva, Walter Mohrs minne med en tyst minut.

Walter Mohr blev 73 år.

För Dif:s boxning/Janne Bengtsson

Publicerad: 2014-10-16

Nyhetsarkiv