070-..............

1920

Detta år tar boxningsaktiviteterna fart på allvar i föreningen. Man deltar i de första svenska mästerskapen, arrangerar sina första klubbmästerskap, arrangerar sin första internationella gala samt boxar den första klubbmatchen mot IF Linnéa. Utöver detta så deltar man i ett tiotal internationella turneringar i Stockholm och utomlands samt en handfull nationella evenemang. Totalt deltar sektionens boxare i drygt 100 matcher under året. Detta är även året då framtida profiler som Gustaf ”Gurra” Bergman, Oscar Andrén, Oskar ”Kille” Kjällander och Gustaf ”Myran” Eriksson gör debut i ringen.


David Lindén och Erik Viktorin deltog båda på första SM i boxning. Lindén tog guld.

Det stora målet för året var det första svenska mästerskapet (SM) för amatörer som arrangerades under tre dagar i mitten på februari. Platsen var Cirkus på Djurgården i Stockholm. Ett drygt 60-tal boxare var anmälda och 56 deltagare kom till start i 7 viktklasser (flugvikt, bantamvikt, fjädervikt, lättvikt, lätt mellanvikt, tung mellanvikt, lätt tungvikt och tung tungvikt). Djurgården hade fyra deltagare med: Erik Viktorin (fjädervikt), Konrad Andersson (tung mellanvikt), David Lindén (lätt tungvikt) och Eskil Schuman (tung tungvikt). Stockholmsklubbarna dominerade stort under SM och erövrade sex av sju titlar. DIF blev tredje bästa klubb efter IF Linnéa och Pugilist med ett guld och ett silver. I lätt tungvikt var David Lindén favorittippad. Visst infriade han förväntningarna och blev Djurgårdens första svenska mästare i boxning. Erik Viktorin överraskade många och tog sig till final efter två fina matcher. Där blev dock Hjalmar Tancred för svår. Esse Schuman hade oturen att direkt få möta den blivande slutsegraren i tungvikt, Bernard ”Kringelbygiganten” Johansson från Södertälje och går på en riktig pärla i andra ronden. Tiden har sprungit ifrån 37-årige Esse Schuman. Det blir hans sista match och den slutar med att han ligger nedslagen och uträknad i Cirkusringen.


Konrad Andersson deltog på SM i tung mellanvikt. Det blev ingen medalj men klubbmästerskapet vann han.

Det första klubbmästerskapet hölls i träningslokalen i slutet på mars. Här gör Oskar Kjällander debut i ringen. Sektionen har nu ca 140 st boxare och ett trettiotal ställer upp på mästerskapet. Man boxar i sju viktklasser och största viktklassen är pappersvikt med nio deltagare. Klubbmästare blir: E Jansson (pappersvikt), Victor Åkerlund (bantamvikt), Erik Viktorin (fjädervikt), Oskar Kjällander (lättvikt), Allan Höglund (weltervikt), Konrad Andersson (mellanvikt) och David Lindén (tungvikt).


Klubbmästare 1920: E Jansson, Victor Åkerlund, Erik Viktorin, Oskar Kjällander, Allan Höglund, Konrad Andersson och David Lindén.

Tränarna i de tre största klubbarna är alla professionella boxare och det spekuleras i tidningarna om att de ska göra upp i en serie matcher under våren/sommaren. Alexius Weimark (Djurgården) och Arthur Koch (Linnea) möter Arthur Ahl (Pugilist) och båda besegrar honom på KO. Weimark och Koch skulle ha mötts i Gävle men i sista stund lägger polisen in sitt veto och det blir bara en uppvisningsmatch. Senare på sommaren möts Koch och Ahl igen på Fjäderholmarna och även denna gång förlorar Ahl på KO. Någon riktig match mellan Weimark och Koch kommer inte till stånd då Weimark i juli beger sig till USA under sju månader och kommer inte tillbaka förrän i början av nästa år.

Under sommaren flyttar sektionen sin träning till Tranebergs IP som drivs av Djurgårdens IF. Man har här byggt en ring, hängt upp sandsäckar och en boxboll. Under ledning av nye ordföranden Oskar Donald tränar man två kvällar i veckan.

Denna sommar arrangerades OS i Antwerpen, Belgien. Boxningen är med på programmet men några boxare från Sverige deltar inte. Norge och Danmark deltar däremot ganska framgångsrikt men spelen domineras av de engelskspråkiga länderna England, USA och Kanada. Under hösten/vintern som kommer görs flera försök, av DIF och andra klubbar, att få hit engelsmännen till Stockholm utan att lyckas.

När säsongen 1920/21 drar igång efter sommaruppehållet så har föreningen fått ett nytillskott i Tage Bergman som kommer från Pugilist. Tage är en lovande boxare men det är främst hans äldre bror Gustaf, som nu börjar boxas, som kommer att få stor betydelse för föreningen. Gustaf ”Gurra” Bergman tar ett par SM-guld och blir sedermera framgångsrik tränare i klubben och även till Olle Tandberg då denne blir proffs. Tage boxar ett par säsonger för Djurgården innan han lägger handskarna på hyllan. Han blir en mycket duktig domare och är under många år ledamot av Svenska Boxningsförbundet. Ett annat nyförvärv från Pugilist är Gustav ”Myran” Eriksson som ska komma att bli en känd amatörboxningsprofil de närmsta åren och en relativt framgångsrik proffsboxare från mitten på 20-talet. Innan året är slut har Pugilist lagt ner verksamheten och boxarna blivit proffs eller försvunnit till andra klubbar.

De första tävlingarna för säsongen 1920/21 arrangeras av Pugilist. Djurgårdarna ställs inför tuffast möjliga motstånd direkt. En av Djurgårdens största amatörboxare genom tiderna, Oscar Andrén, gör debut i ringen mot den danske stjärnan Poul Christiansen som enligt tidningarna är broderlandets bäste fjäderviktare. Han förlorar men vinner sedan samma dag matchen om tredje pris. Under de närmsta fem åren ska Andrén komma att plocka hem flera SM- och EM-medaljer innan han blir proffs. Även Kurt Gelbort gör debut i större sammanhang. Han möter Linnéaesset ”Donzo” Andersson och förlorar klart. Han är inte ensam om det – under året matchar Djurgården fyra (ganska färska killar) mot Andersson och samtliga förlorar. Erik Viktorin ställs mot sin motståndare från SM-finalen i våras och förlorar igen.

Mycket bättre går det i nästa tävling en månad senare. Det är en internationell turnering arrangerad av Linnéa. Djurgården blir näst bästa klubb. I tidningarna talar man nu om Djurgården som den främste utmanaren till Linnéa om titeln som landets bästa klubb.


De tre franska boxarna (Reby, Gleizes och Doussot) som deltog på Djurgårdens 30-års jubileumstävlingar på Cirkus i november.

I november arrangerar sektionen sin första internationella tävling. Djurgårdens IF fyller om några månader 30 år och arrangerar en serie jubileumstävlingar i olika sporter varav denna är den första. Hjälp har man hämtat från brottningssektionen som är vana att arrangera stora galor i Cirkus. Omsättningen är på otroliga 30 000 kr. För första gången får publiken se boxare från Frankrike i huvudstaden. Även norrmän och danskar deltar. Arrangemangen blir mycket lyckade och ger även ett litet ekonomiskt överskott och klubben får beröm för de mest lyckade tävlingarna denna säsong. ”Gurra” Bergman gör i denna tävling en bra debut mot en mycket mer rutinerad fransman. Redan innan han gått sin första match har ryktet om hans framfart nått utanför träningslokalen och nyfikenheten är stor inför debuten men ännu kan han inte riktigt mäta sig med internationella toppboxare och han förlorar.

Lika bra går det inte då den första officiella klubbmatchen mellan Djurgårdens IF och IF Linnéa arrangeras i Cirkus inför nästan fullsatta läktare i mitten på december. Händelsen är historisk eftersom detta är den första klubbmatchen i svensk boxning. Matchen är utannonserad att gå i alla åtta viktklasser. En serie av missförstånd och slarv gör att Djurgården inte kan ställa upp med flera av de bästa boxarna såsom utlovats. Faktum är att det var så illa att man fick plocka in ett par aktiva från sektionen som man hittade bland publiken strax innan matchstart och trots det har man inga representanter i två viktklasser. Man ligger därför under med 0-2 redan innan första slagen utväxlats och slutligen blir det en brakförlust. Det hela är en skandal och det slås upp stort i ledande dagstidningar och sporttidskrifter och skadar klubbens anseende ordentligt. Om det inte hade varit för ”Gurra” Bergmans fina insats mot Oscar Danielsson som var i publikens smak och att Linnéaboxarna ställde upp på ett par uppvisningsmatcher hade katastrofen varit total. IF Linnéa anmäler Djurgården till Svenska Boxningsförbundet för att inte ha fullföljt sina åtaganden. För att rädda situationen ber klubben Linnéa skriftligen om ursäkt och avstår från sin del av intäkterna från galan. Det ska dröja flera år innan nästa match mellan klubbarna. Dessa ska i framtiden komma att arrangeras årligen på trettondagen och då ska det gå betydligt bättre.

Resultat 1920

 

1920-02-01/02; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa

01 (M) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Hjalmar Karlson, Västerås SK; W AB
01 (T) David Lindén, DIF – Martin Olsen, Köpenhamn Danmark; L AB 2
02 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Oscar Danielsson, IF Linnéa; L 3
02 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Anders ”Vidunderbarnet” Petersen, Danmark; L 3
02 (M) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Adolf Löfstrand, IF Linnéa; L AB
02 (T) David Lindén, DIF – M Wiktorin, Pugilist; W AB 2
Kommentar: Turnering med bl.a. danska och norska boxare. Lindén mötte storstjärnan Olsen från Sparta, Köpenhamn och fick en hel del påskrivet. Han gav upp med tanke på de stundande SM-tävlingarna. Erik Viktorin mötte underbarnet Petersen.

1920-02-14/15/16; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

14 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Elon Falk, Uppsala AK; W 3
14 (TM) Konrad Andersson, DIF – Ernst Niklasson, Örgryte; L DQ 2
14 (LT) David Lindén, DIF – Knut Jönsson, Lund; W TKO 2
14 (TT) Eskil Schuman, DIF – Bernhard Johansson, Södertälje; L KO 2
15 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Sven Lindqvist, Eskilstuna BK; W 3 (semi)
15 (LT) David Lindén, DIF – Folke Möller, Göteborgs AK; W TKO 1 (semi)
16 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Hjalmar Tancred, Pugilist; L 3 (final)
16 (LT) David Lindén, DIF – Karl Malmström, IF Linnéa; W WO (final)
Kommentar: De första svenska mästerskapen i boxning för amatörer.

1920-02-21/22; Plats: Kristiania, Norge
Arr: Norges BF

21 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Paul Erdahl, Bergen Norge; L KO 1
22 (TM) David Lindén, DIF – Otto Karlsen, Torshag, Norge; L KO 1
Kommentar: Vintersportveckan i Norge. Lindéns match skulle ha gått den 21/2 men tävlingen drar ut på tiden och matchen går mitt i natten (tidigt på morgonen) 22/2 inför tomma läktare.

1920-02-26/27; Plats: Lorensbergs Cirkus, Göteborg
Arr: Göteborgs AK & Örgryte IS

26 (TM) Konrad Andersson, DIF – Rolf Beselin, ÖIS; W 3
27 (TM) Konrad Andersson, DIF – Adolf Löfstrand, IF Linnéa; L 3 (final)
Kommentar: Den första större nationella tävlingen i Göteborg.

1920-03-06/07/08; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Pugilist

06 (M) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Axel Rundqvist, Pugilist; W 3
06 (T) David Lindén, DIF – Karl Malmström, Pugilist; W TKO 1
07 (T) David Lindén, DIF – Sverre Sörsdal, Norge; L KO 1 (final)
08 (M) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Alf Pedersen, Norge; L AB (final)
08 (T) David Lindén, DIF – Rangnvald Svensson, Pugilist; D (2:a pris)
Kommentar: Turnering med deltagare från Norge. I matchen mot Svensson förlorar Lindén först på KO. Efter protest från DIF förklaras matchen för oavgjord då ett fel vid räkningen begåtts.

1920-03-21; Plats: Kgl Vetenskapsakademin, Stockholm
Arr: Viking Cronholm

Rolf Wiesler, DIF – Emanuell Zetterström; EXH
Erik Viktorin, DIF – Viking Cronholm, DIF; EXH
Kommentar: En av Viking Cronholms många uppvisningar i boxning och jiu-jitsu. Denna gång boxas han mot den nykorade SM-silvermedaljören Erik Viktorin. Zetterström är en av Cronholms elever (och son till Hasse Z som även han var elev till Cronholm.)

1920-03-21; Plats: Odeon-Biografen, Västerås
Arr: Västerås SK

(Fj) Erik Viktorin, DIF – A Sundin, Västerås SK; W 3
(Fj) Erik Viktorin, DIF – V Nilsson, IF Linnéa; W 3
(M) Konrad Andersson, DIF – Axel Svensson, Västerås SK; L 3
Kommentar: Nationell gala med boxare från Stockholm.

1920-03-24; Plats: Stockholms Stadion
Arr: DIF

(P) E Jansson – Eklund; W 4 (final)
(B) Victor Åkerlund – Erik Östervall; W KO 3 (final)
(Fj) Rydström – Bäckström; W 3
(Fj) Erik Viktorin – Rydström; W WO (final)
(L) Lindström – Andersson; W 3
(L) Oskar Kjällander – Lindström; W AB 1 (final)
(W) Allan Höglund – David Myrong; W 3 (final)
(M) Konrad Andersson – Granath; W 3 (final)
(T) David Lindén; W WO (final, bara en deltagare)
Kommentar: Detta första klubbmästerskap hölls i träningslokalen i Sofiatornet. Ett 30-tal boxare var anmälda. Det betyder att ca 25-30 matcher boxades denna dag. Oskar Kjällander gör här sin debut.

1920-05-09; Plats: Kullen, Falun
Arr: Kommittén för vårfesten

Kommentar: Ett Stockholmslag boxar uppvisningsmatcher mot varandra i hällregn på vårfesten i Falun. Erik Viktorin och Konrad Andersson från DIF deltar. Frasse Wallin är med som domare. Han är f.d. proffsboxare och kommer säsongen 1922/23 fungera som hjälptränare i klubben. Han är även Sveriges bästa konstruktör av boxningsringar. Han bygger de ringar som Djurgården kommer att använda de närmaste åren samt även de som används i Cirkus.

1920-05-17; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa

(F) E Jansson, DIF – Sven ”Donzo” Andersson, IF Linnéa; L 3
Kommentar: Dessa tävlingar är de sista för säsongen 1919/1920. Jansson som nyligen vunnit klubbmästerskapen gör här sin debut i större sammanhang.

1920-10-02/03/04; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Pugilist

02 (F) Kurt Gelbort, DIF – Sven ”Donzo” Andersson, IF Linnéa; L TKO 1
02 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Hjalmar Tancred, Pugilist; L 3
03 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Poul Christiansen, Danmark; L AB 3
03 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Sture Wahlström, Katarina Sportklubb; W 3
Kommentar: De första tävlingarna för säsongen 20/21. En trupp danska boxare deltar. Oscar Andrén och Kurt Gelbort gör här sina debuter i de större sammanhangen.

1920-10-31/11-01/02; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa

31 (B) Tage Bergman, DIF – Kalle Pettersson, IF Linnéa; W 3
31 (B) Victor Åkerlund, DIF – Aage Wulf, Sparta Danmark; L 3
31 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Filip Claeson, Defence; W DQ 2
31 (L) Oskar Kjällander, DIF – Bertil Dahlöf, ÖIS; W 3
31 (M) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Fredriksson, IF Linnéa; W AB 3
01 (B) Tage Bergman; DIF – Aage Wulf, Sparta Danmark; L 3 (final)
01 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Hans Nielsen, Sparta Danmark; L 3
01 (L) Oskar Kjällander, DIF – Peder Kristoffersen, Kristiania Norge; W 3 (final)
02 (B) Tage Bergman; DIF – Victor Åkerlund, DIF; W 3 (match om 2:a pris)
02 (W) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Ivan Schannong, Sparta; L AB 2 (final)
02 (T) John Pettersson, DIF – Nils Wester, IF Linnéa; L 3 (final)
Kommentar: En internationell tävling med norska och danska boxare. John Pettersson gör sin debutmatch och Tage Bergman gör sin första match i djurgårdsdressen. DIF blir näst bästa klubb.

1920-11-19/20/21; Plats: Lorensbergs Cirkus, Göteborg
Arr: Örgryte IS

19 (B) Gustaf ”Myran” Eriksson, DIF – Carl Österberg, ÖIS; W 3
19 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Ture Svensson, Lund; W DQ
19 (L) Oskar Kjällander, DIF – Bertil Dahlöf, ÖIS; L 3
20 (B) Gustaf ”Myran” Eriksson, DIF – Alex Kvist, Solna BK; L 3
20 (Fj) Oscar Andrén, DIF – E Lundqvist, Solna BK; W 3
21 (B) Gustaf ”Myran” Eriksson, DIF – A Christianson, ÖIS; W AB 3
21 (L) Oskar Kjällander, DIF – F Nordsten, IF Linnéa; W AB 1
21 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Alex Kvist, Solna BK; EXH
Kommentar: Turnering där Gustaf ”Myran” Eriksson gör sin debut i djurgårdströjan. En riktig profil som inte nådde de riktigt stora framgångarna i amatörringen. Han blir istället en av de första i den långa raden av djurgårdare som blir proffs.

1920-11-28/29/30+12-01; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: DIF

28 (P) Bertil Gustavsson, DIF – Oskar Bergström, IF Linnéa; L 3
28 (L) Oskar Kjällander, DIF – Trygve Jacobsén, Norge; W 4
28 (W) Gustaf ”Bagarn” Karlsson, DIF – Adolf Löfstrand, IF Linnéa; L DQ 1
28 (Fj) Gustav ”Gurra” Bergman, DIF – André Reby, Frankrike; L 3
29 (Fj) Oscar Andrén, DIF – R Sylvander, Danmark; W 4
29 (L) Oskar Kjällander, DIF – Arvid Lundqvist, IF Linnéa; W 3
29 (M) David Myrong, DIF – Otto Hansen, Danmark; L AB 3
29 (LT) David Lindén, DIF – Knut ”Pappa Långben” Nilsson, IF Linnéa; W 3
29 (T) John Pettersson, DIF – Nils Wester, Linnéa; L AB 2
30 (L) Oskar Kjällander, DIF – Nicolai Clausen, Danmark; L 3 (final)
30 (L) Oskar Kjällander, DIF – Gösta Andersson, IF Linnéa; W 3 (2:a pris)
01 (P) Bertil Gustavsson, DIF – Oskar Bergström, IF Linnéa; L AB 2
01 (Fj) Oscar Andrén, DIF – R Sylvander, Danmark; L 3
01 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Sven Steiner, Solna BK; W 3
01 (Fj) Gustav Bergman, DIF – Oscar Danielsson, IF Linnéa; W 3
01 (L) Oskar Kjällander; DIF – Trygve Jacobsen, Norge; W 4
Kommentar: En tredagars internationell turnering med boxare från Frankrike, Norge och Danmark. En extra tävlingsdag med uppvisningar av de utländska deltagarna och matcher med djurgårdare hålls 1/12. Gustav ”Gurra” Bergman gör debut i denna turnering.

1920-12-04/05; Plats: Teatern, Västerås
Arr: Västerås Sportklubb

04 (Fj) Erik Viktorin, DIF – Oscar Danielsson, IF Linnéa; W 3
05 (Fj) Gustav Bergman, DIF – N Olander, Västerås SK; W 3
05 (Fj) Gustav Bergman, DIF – Erik Viktorin, DIF; W AB (final)
05 (L) Oskar Kjällander, DIF – J Fredriksson, Katarina SK; W KO 3
05 (L) Oskar Kjällander, DIF – N Olsson, Västerås SK; W KO 2
05 (L) Oskar Kjällander, DIF – Arvid Lundkvist, IF Linnéa; L 5 (final)
05 (W) David Myrong, DIF – Gustav Lindblom, Solna BK; L AB
Kommentar: Nationell turnering med boxare från Stockholm och Västerås med omnejd. OBS Kjällander går tre matcher på samma dag, den sista i fem ronder.

1920-12-12; Plats: Cirkusbyggnaden, Norrköping
Arr: A & IK Tornet

(Fj) Oscar Andrén, DIF – Erik Viktorin, DIF; EXH
Kommentar: Andrén, Viktorin och 10 stycken boxare från arrangörsklubben har uppvisningar i boxning vid distriktsmästerskapen i brottning och tyngdlyftning.

1920-12-14; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: DIF & IF Linnéa

(F) Sten Wikblad, DIF – Sven ”Donzo” Andersson, IF Linnéa; L 3
(B) Erik Östervall, DIF – Emil Lundberg, IF Linnéa; L 3
(Fj) Gustaf ”Gurra” Bergman, DIF – Oscar Danielsson, IF Linnéa; L AB 3
(L) Ingen deltagare – Adolf Löfstrand, IF Linnéa; L WO
(W) Gustaf Eriksson, DIF – Erik Larsson, IF Linnéa; L AB 1
(M) Ingen deltagare – Runo Andersson, IF Linnéa; L WO
(LT) David Lindén, DIF – Bertil Rosén, IF Linnéa, L DQ
(T) John ”Djurgårds-Pelle” Pettersson – Nils Wester, IF Linnéa; L AB 3
Kommentar: Detta är den första officiella klubbmatchen mellan DIF och IF Linnéa. Som ersättning för de två WO-matcherna erbjöds publiken tre uppvisningsmatcher mellan boxare från Linnéa.

1920-12-18/19; Plats: Örebro Teater
Arr: IFK Örebro

19 (B) Erik Östervall, DIF – Sven ”Donzo” Andersson, Linnéa; L 3
19 (Fj) Oscar Andrén, DIF – Sture Wahlström, Katarina SK; W 3
19 (Fj) Oscar Andrén, DIF – N Odelius, Enköping; W 3
19 (L) Gustav Bergman, DIF – D E Karlberg, IFK Örebro; W KO 1
19 (L) Gustav Bergman, DIF – P Hallgren, Enköping; W KO 1
Kommentar: Nationell brottnings- och boxningsgala. Boxningstävlingen hölls den 19/12.