070-..............

1927

Den turné som ett skandinaviskt lag gjorde till Amerika i början på året visar vilken hög status svensk och dansk boxning åtnjöt vid den här tidpunkten. USA var den ledande boxningsnationen och att få en inbjudan att tävla där hörde inte till vanligheten och skickades inte till vem som helst (endast engelska och kanadensiska landslag hade tävlat i USA tidigare). Laget bestod av fyra svenska och fyra danska boxare där Oskar Kjällander och Nils Ramm från Djurgården ingick. Resan inleddes redan i mitten på december 1926 med en tågresa till Holland, via Tyskland. Därifrån tog man sedan färja, först till London, och sedan vidare till Boston med lyxångare. Hela ditresan varade i 14 dagar. I London hade man stannat ett par dagar och passat på att besöka anrika National Sporting Club – den 300 år gamla klubben som administrerade de s.k. Lonsdalebältena.


Oskar Kjällander i träningsgymet i Boston (t.v.). Nils Ramm och Oskar Kjällander (t.h.). Här träffade man den amerikanske boxaren Jack Sharkey.

I början av januari boxar laget en turnering i Boston inför en publik på 10 000 åskådare. Nils Ramm möter Ernie Schaaf i final och inkasserar sin enda förlust under turnén. Schaaf påbörjar ett par månader senare en framgångsrik proffskarriär som får ett mycket tragiskt slut. I början på 1930-talet har hans karriär tagit sådan fart att han får möta storheter som Max Baer (1932) och Primo Carnera (1933). Han förlorar på knockout mot bägge och dör efter matchen mot Carnera efter att ha legat förlamad i fyra dagar. Nästa anhalt blir New York där truppen anländer ett par dagar innan man boxar på New York Athletic Club. Tävlingen är endast tillgänglig för klubbens medlemmar, ca 1 300 är närvarande, men besöks även av prins William som befinner sig i New York och är entusiastisk över det han ser. Man passade även på att träffa Harry Persson som låg på ett träningscamp vid Long Branch en bit utanför staden. Därefter bar det av till Grand Rapids i Michigan där man återigen boxades i en stor arena. Inför 5 000 åskådare mötte man ett amerikanskt lag bestående av bl.a. några delstatsmästare. Det hela avslutas i Philadelphia där man boxas på en mindre klubb inför 1 000 medlemmar och möter de bästa boxarna som gick att uppbringa i staden och dess närhet. Under resan får skandinaverna känna på hur det är att boxas inför en patriotisk amerikansk publik och domare som tillåter en helt annan typ av boxning än hemma. Trots detta är resultaten strålande, totalt boxar svenskarna 19 matcher och vinner 14 av dessa. Nisse Ramm vinner fyra av fem matcher, varav tre på KO, och erbjuds ett proffskontrakt. Även Kjällander gör mycket bra ifrån sig och vinner tre av fyra matcher. I början av februari är man tillbaka i Sverige igen. På hemresan har man fått sällskap av en desillusionerad Harry Persson som nu återvänder till Sverige efter att varit stationerad i USA en tid.


Tre amerikaresenärer: Gunnar Berggren (HIF), Nils Ramm (DIF) och Oskar Kjällander (DIF) på Centralbadet i Stockholm strax efter hemkomsten.

Parallellt med USA-resan pågår boxningsaktiviteterna här hemma som vanligt. På trettondagen möter man IF Linnéa i ett Cirkus som är fullsatt från golv till tak. Kjällander och Ramm ersätts av Harry Gustavsson respektive Gustav Andersson, nybliven juniormästare. Det slutar med en kassaskåpssäker vinst med 5-3. I övrigt deltar klubbens boxare i ett flertal tävlingar i Stockholm och runt om i landet under vintern/våren med gott resultat.


Niels Eriksson landslagsdebuterade mot Norge i slutet av januari. Percy Almström tog guld i bantamvikt vid stockholmsmästerskapen för juniorer samt vid klubbmästerskapen.

Årets norgekamp går i Stockholm i slutet av januari. Djurgårdens nya stjärna, Niels Eriksson, är uttagen i lätt tungvikt. Han blev nyligen juniormästare efter att ha vunnit samtliga sina matcher innan full tid och vid klubbmatchen mot Linnéa nyligen vann han återigen på knockout. Han möter i sin landslagsdebut norrmännens bäste man Edgar Christensson (som besegrade Kjällander vid förra årets landskamp i Oslo och som senare detta år tog EM-guld). Deras uppgörelse beskrivs i tidningsreferaten som en av de mest rafflande som boxats i Cirkus. Eriksson börjar i ett ursinnigt tempo och har ganska snart sin celebra motståndare så nära knockout som man kan komma. Precis då han under öronbedövande publikjubel ska avsluta det hela ser han att huvuddomaren rör sig mot ringen och avbryter sina attacker för att höra vad han vill. (Vid dessa landskamper hade man inte som brukligt en ringdomare utan en huvuddomare som satt brevid ringen.) Det visar sig att domaren endast förberedde sig för att bryta matchen och under den tid det tar att prata med domaren hinner norrmannen piggna till. Hetsad av den exalterade publiken anfaller Niels nu för fullt igen men den tillkvicknande norrmannen reder ut stormen. När den orutinerade svensken sedan tröttnar tappar han garden, går på en klockren höger som träffar på hakspetsen och går ned för full räkning. Landskampen vinner Sverige i alla fall med 5-3.


Vid de första Stockholmsmästerskapen för juniorer deltog bl.a. Thure Hansén Harry Stockman.

Då juniortävlingarna vid jul- och nyårshelgen fått nationell status görs i mitten av februari ett försök att starta ett rent stockholmsmästerskap för juniorer. Tanken är att försöka göra det till en klubbtävling där de bästa klubbarna ska delta med en boxare i varje viktklass. Sportsligt håller tävlingen en relativt hög klass men ekonomiskt och publikmässigt blir det ingen större succé och försöket dör ut. Djurgården blir bästa klubb och tar två guld genom Percy Almström (bantamvikt) och Sven Modigh (lättvikt) samt ett silver av Harry Stockman (mellanvikt) och ett brons av Kurt Liljedahl (flugvikt).


Samtliga svenska mästare 1927: John Pihl, Bertil Nilsson, Harry Wolff, Gunnar Berggren, Lorentz Olsson, Olle Falk, Nils Ramm och Gustav Andersson.

Till årets SM i början på mars hade 93 boxare anmälts varav hälften kom från landsorten. Trots att tre landslagsmän (John Rydberg, Oskar Kjällander, Niels Eriksson) samt juniormästaren Carl Sjöstrand och Orfeo Pettinelli inte kunde medverka blev mästerskapet det framgångsrikaste i sektionens historia. De tio boxarna som kommer till start tar nio medaljer, fördelat på fyra guld, två silver och tre brons.


Årets finalpar i tungvikt var Gustav Magnusson och Gustav Andersson, bägge från Djurgården. Den senare vann efter en hård match.

Till finalpasset har sex djurgårdare slagit sig fram och i två av finalerna är båda pugilisterna från klubben. I fjädervikt möts vännerna Harry Wolff och Gösta Dahlberg i en jämn och välboxad match som Harry vinner på poäng (i pausen mellan andra och tredje ronden byter man sekonder). Fjolårets senior- respektive juniormästare i tungvikt, Gustav Magnusson och Gustav Andersson, mäter sina krafter i årets final. Det blev en jämn fight som Andersson sensationellt vinner efter att ha haft ett litet poängförsprång i hela matchen. Han tar därmed som förste boxare hem en sedermera klassisk dubbel, guld vid junior-SM och stora SM samma säsong. Detta blir även den gamle kämpen ”Gurra-Magnus” sista match i karriären. John Pihl har inför flera SM-tävlingar hört till favoriterna i flugvikt men ej fått till en riktig fullträff någon gång. Detta år infriar han förväntningarna och tar sitt första guld efter tre poängvinster trots att han ådrar sig en elakartad ögonbrynsskada i semifinalen. Nils Ramm kände sig sliten och var trött på boxning efter amerikaäventyret och var länge tveksam till att ställa upp. Nu blev det till slut så och han boxar säkert, men inte alltför övertygande, hem sitt andra guld i lätt tungvikt. Percy Almström (bantam), Harry Gustavsson (welter) och Gustav Eriksson (lätt tungvikt) tar sig till semifinal. Djurgården blir bästa klubb och totalt sex av åtta guld hamnade i Stockholm.


John Pihl tog ett efterlängtat guld i flugvikt. Ramm segrade i lätt tungvikt

Nettointäkten från biljettförsäljningen vid årets SM var rekordstor, 25 000 kr. Endast EM 1925 och säsongens JSM hade inbringat större summor (28 000 respektive 31 000 kr) men dessa tävlingar gick under fem respektive tio dagar. Utgifterna var dock betydande. Landsortsrepresentationen kostade förbundet 7 000 kr. Mindre respektabla sysselsättningar – såsom boxning – var belagda med hög skatt. I detta fall tvingades man betala 4 500 kr i s.k. nöjesskatt. Då alla omkostnader var borträknade kvarstod ungefär hälften av biljettintäkterna att dela på mellan förbundet och de deltagande klubbarna.


Harry Wolff och Gösta Dahlberg möttes i fjäderviktsfinalen. Wolff vann på poäng. Nils Ramm tog hem guldmedaljen i lätt tungvikt, till vänster om honom står silvermedaljören Einar Jansson från Örebro.

Boxningssportens popularitet i Sverige nådde under åren 1926-28 sin absoluta toppnivå. Främst var det proffsboxning, i synnerhet Harry Persson, som intresserade publiken men även amatörboxning lockade stor publik och fick gott om utrymme i massmedia. Till årets landskamp mot Danmark hade tidskriften Idrottsbladet chartrat ett tåg, tur-och-retur till Köpenhamn, och fyllt det med 1 000 svenska boxningssupporters. Många, framförallt från södra Sverige, tog sig dit själva, så en stor del av de 6 000 åskådarna i Værdenshallen var svenskar. Huvudmatcherna var de två tyngsta klasserna dit två djurgårdare var uttagna, Nils Ramm och Gustav Andersson. Nu gick det inget vidare för någon av dem. Nils Ramm förlorar revanschmötet mot OS-guldmedaljören Thyge Petersen och i den sista och avgörande matchen förlorar landslagsdebutanten Gustav Andersson mot Jacob Michaelsen, som skulle komma att ta brons på EM 1927 och OS 1928, och Sverige förlorade landskampen med 3-5.


Olof Falk (BK Örnen), Nils Ramm, Gustav Andersson och Konte Jonsson (sekond). De tre senare var klubbens representanter vid årets landskamp mot Danmark.

Klubben hade fått en hel del kritik för att klubbmästerskapen inte arrangerades i en stor lokal utan i den lilla träningslokalen som snabbt blev överfull vilket resulterade i att många fick vända hemåt igen utan att komma in. Mästerskapet var därför detta år tänkt att gå på Stora Teatern. Men då de flesta av elitboxarna var slitna efter en lång säsong och inte skulle komma till start vågade inte klubbledningen ge sig in på det ekonomiska vågspel det skulle innebära att lägga tävlingen där och ”bara” ställa upp med klubbens relativt okända förmågor. Därför hålls tävlingarna som vanligt i träningslokalen i april. Klubbmästare blev: Kurt Liljedahl (flugvikt), Percy Almström (bantamvikt), Olle Larsson (fjädervikt), Harald Flodström (lättvikt), Arthur ”Stubben” Litzén (weltervikt), Karl Wretman (mellanvikt), Niels Eriksson (lätt tungvikt) och Ture Hansén (tungvikt).

Europamästerskapen gick detta år i Berlin i mitten av maj. Nils Ramm var självskrivet tungviktsankare i den svenska ”åttan”. En djurgårdare till fanns med i truppen, Harry Wolff som tvingades kvala mot Carlo Väckewä, HIF och Ivar Karlsson, Linnéa, innan han blev uttagen i fjädervikt. Konte Jonsson åkte med som tränare och sekond. Både Wolff och Ramm tar sig via två poängsegrar till final och ställs där mot varsin tysk. Harry Wolff mötte guldfavoriten Franz Dübbers och förlorar en mycket jämn match knappt på poäng. Nils Ramm boxade totalt ut Hans Schönrath och vinner samtliga ronder klart. Sverige tar ytterligare ett guld, Lennart Bohman i flugvikt, och blir näst bästa nation efter Tyskland.


Sveriges lag i EM 1927. Lennart Bohman, Bertil Nilsson, Harry Wolff (DIF), Gunnar Berggren, Selfrid Johansson, Olof Falk, Claes Engström och Nils Ramm (DIF).

Inför säsongen 1927/28 ansluter Gustav ”Rövarn” Haglund och regerande svenske juniormästaren i weltervikt, Olof Östling från Stockholms AK samt Bill Hellsberg och 1925 års juniormästare i lättvikt, Anders Mångelin från Maria SK. Redan tidigare under året har Tage Eriksson, en kraftigt byggd mellanviktare från Eskilstuna kommit till klubben. På minussidan finns Sven Säfstrand som går tillbaka till moderklubben Huvudsta IS. Under sommaren har även den gamla schismen mellan boxningsföreningen (Konte Jonsson) och överstyrelsen blossat upp igen. Konte hotar med att avgå för att starta en egen klubb men i sista stund löser man konflikten och kan dra igång träningen i september som planerat. Som tränare vid sidan av Konte fungerar Erik ”Putte” Thoren och Ragnar ”Ragge” Rosberg. Medlemsantalet i klubben har under de senaste åren vuxit kolossalt och träningslokalen på Döbelnsgatan har blivit för trång. Man har därför ordnat så att ringboxarna tränar i Polishusets gymnastiksal medans skolboxarna fortsätter att träna i den gamla lokalen. Det enda Polisen frodrar i ersättning är att Konte hjälper till med träningen av de poliser som vill boxas. Den nya lokalen beskrivs som ljus och hög. Den har stora omklädningsrum och det finns två duschar med varmt vatten.


Gösta Dahlberg i Falun, sommaren 1927.

Tävlingssäsongen inleds traditionellt med att man deltar på ett par utomhustävlingar i månadsskiftet september/oktober i stockholmstrakten – Aspudden och Hammarby – samt arrangerar en egen tävling på Tranebergs IP innan inomhussäsongen drar igång med ett par klubbmatcher.John Pihl, DIF mötte John Hedqvist, IF Linnéa vid Djurgårdens boxningstävlingar på Tranebergs IP i september 1927. Notera att det inte fanns någon domare i ringen. Det var inte vanligt, men det förekom att huvuddomaren istället satt brevid ringen (övre bilden). Ture Hansén, DIF mötte Gösta Holmgren, Solna BK vid samma tävling och blir nedslagen i första ronden. Lägg märke till hur snabbt Solnaiten anfaller igen. Vid nedslagningar var det tillåtet att attackera igen så fort som den nedslagnes båda handskar lämnat golvet, d.v.s. innan han ens rest sig upp ordentligt. Vid den här tidpunkten provade man även ibland med att använda sig av tyst räkning vid en ”knock-down” så att boxarna inte skulle våga ta några sekunders extra vila (nedre bilden).

Djurgården mötte Sparta förra året i Stockholm och tanken var att man i mitten på oktober skulle ner till Köpenhamn för ett returmöte. Efter många turer fram och tillbaka får danskarna ihop ett lag bestående av boxare från fyra klubbar, varav endast tre är från Sparta, och som nästan är identiskt med landslaget. Normalt skulle djurgårdslaget ändå haft en god chans att vinna men när tre av de bättre boxarna (John Rydberg, Harry Wolff och Nils Ramm) inte kan åka med så förlorar man med 3-5. På vägen hem stannar man i Malmö för att möta deras stadslag och vinner enkelt med 5-2.


Djurgårdens lag till klubbmatchen i Köpenhamn mot Sparta 1927 utanför hotel Hafnia där man bodde. Bakre raden: Birger ”Birre” Wallskog (ledare), Börje Nordlund (förstärkning från Linnéa), Niels Eriksson, Carl Sjöstrand, Oskar Kjällander och Konte Jonsson (tränare). Främre raden: John Pihl, Percy Almström, Gösta Dahlberg och Sven Modigh.

Två veckor senare är det dags igen. Atletklubben i Göteborg (GAK) arrangerar en tvådagars jubileumsturnering i Lorensbergs Cirkus och har bjudit in Djurgården till en klubbmatch dagen innan. Man skickar mer eller mindre ner ett B-lag till Göteborg men räknar ändå med att vinna. Det går nu inte så lätt som man trott och matchen slutar oavgjort. Man deltar sedan på den efterföljande turneringen och tar tre guld. Arrangemanget får ett trist efterspel som slås upp stort i pressen där Konte anklagas av arrangören och hotellägaren för att inte ha uppträtt såsom anstår en gentleman. Konte å sin sida hävdar att arrangören inte visat sedvanlig gästfrihet, varit snål och försökt lura djurgårdarna på pengar.


Konte Jonsson och 7/8-delar av det lag som skulle boxa mot Göteborgs AK, poserandes i ringboxarnas träningslokal i Polishusets gymnastiksal. Fr.v.: Konte Jonsson, Gustav ”Rövarn” Haglund, Carl Sjöstrand, Alfred ”Skutskepparn” Andersson, Gustav Eriksson, Olof Östling, Sven Modigh och John Pihl.

I början på november går den s.k. ”fyrklubbssturneringen” i Cirkus. Det är ett nytt grepp som föreslagits av SBF och innebär att de fyra största klubbarna i Stockholm – DIF, IF Linnéa, HIF och BK Örnen – mönstrar fulla lag och möts i en tvådagarsturnering där man lottar semifinalerna klassvis. Djurgården luftade ett flertal nyförvärv och laget bestod av Orfeo Pettinelli (flugvikt), John Rydberg (bantamvikt), Bill Hellsberg (fjädervikt), Sven Modigh (lättvikt), Olof Östling (weltervikt), Anders Mångelin (mellanvikt), Gustav Eriksson (lätt tungvikt) och Nils Ramm (tungvikt). Inför ett utsålt Cirkus vinner Pettinelli, Rydberg och Ramm sina klasser och Djurgården blir bästa klubb. Utöver detta gjorde Modigh, Östling och Eriksson ett mycket gott intryck medan Mångelin och Hellsberg ”framgångsrikt har undgått att påverkats av den vårdade djurgårdsstilen”. Anders Mångelin, en av tre boxande bröder, som alla fightades på liknande sätt, var en ”crowd pleaser” av stora mått. Hans sluggerstil var oerhört populär hos Cirkuspubliken, men inte hos domarna, och det JSM-guld han tog 1925 blir hans största framgång som aktiv. Parallellt med och senare efter karriärens slut fungerar han som tränare i olika klubbar. Som sådan är han mest känd som Olle Tandbergs förste tränare då ”OT” 1933 började boxas för BK Tigern.

I november boxar Stockholm också sin första stadskamp någonsin. Det var i landsorten ganska vanligt med denna typ av matcher mellan städer och/eller distrikt men i Stockholm hade inte funnits samma behov då de största klubbarna kunde få ihop egna lag. Men nu var det dags för stadens bästa juniorer att möta Oslos A- och B-lag i en dubbelkamp i den norska huvudstaden. Djurgården bidrog till laget med tre representanter i de lättaste klasserna: Kurt Liljedahl (flugvikt), Gerhard Pettersson (bantamvikt) och Jonas Höijer (fjädervikt). Alla tre vann samtliga sina matcher och Stockholm vann stadskamperna med 5-3 respektive 7-1.


Stockholms första stadskamp var för juniorer. Djurgårdarna Kurt Liljedahl (flugvikt), Gerhard Pettersson (bantamvikt) och Jonas Höijer (fjädervikt) deltog.

DIF:s internationella tävlingar har nu utvecklats till att vara det främsta boxningsevenemanget i landet vid sidan av landskamperna och mästerskapen. Detta år deltog återigen det italienska landslaget, ett av Europas bästa, samt flera av Sveriges och Danmarks absolut främsta boxare. En av de många höjdpunkterna var revanschmötet mellan Nils Ramm och Jacob Michaelsen som boxade semifinal vid sommarens EM i Berlin. Tyvärr blev det denna gång förlust för Ramm. Publikmässigt blev tävlingen i alla fall en succé då samtliga de fyra tävlingspassen var i det närmaste slutsålda. Olle Östling var den djurgårdare som gjorde bäst ifrån sig då han tog sig till final i weltervikt mot Gunnar Berggren, flerfaldig svensk mästare och deltagare på amerikaturnén.


Oskar Kjällander och Gustav Eriksson vid Linnéas internationella tävlingar. Kjällander tog guld i mellanvikt och Eriksson vann tredjepris i lätt tungvikt.

Årets JSM gick under tio dagar och var som vanligt uppdelat i två avdelningar, i mitten och slutet på december. Cirkus var utsålt sex av dagarna och totalt så hamnade besökssiffran på drygt 20 000 åskådare. Djurgården anmälde 23 boxare, vann två klasser och blev bästa klubb för fjärde året i rad. Kurt ”Kurre” Liljedahl vinner fem matcher på sin väg till guldet i flugvikt. I semifinal besegrar han klubbkamraten Gösta Palm (bror till ”Osse” Palm, fotbollsforward i Djurgården) och i final Herman Jonsson från Stockholms AIF, sedermera legendarisk klubbledare och kommunistisk journalist. Även Gerhard Pettersson tvingas till fem matcher innan guldet i bantamvikt är hans. I fjädervikt tar Sven Thorén sig till final men förlorar där mot David Engström, Linnéa, som dessförinnan i semifinal besegrat en annan djurgårdare, Jonas Höijer.


Två finalpar vid årets junior-SM. Flugvikt: Kurt Liljedahl, DIF (segrare) och Herman Jonsson, AIF. Bantamvikt: Gösta Högberg, Borlänge och Gerhard Pettersson, DIF (segrare).

Värt att notera i marginalen från dessa tävlingar är två saker. För det första, djurgårdaren Olle Aronsson, årets militärmästare, möter John Andersson från IK Balder i sin första match. Han vinner den mycket hårda matchen men förlorar sedan mot slutsegraren Nils Hultqvist från AIF. Det är John Anderssons första framträdande i större sammanhang, han har ett par veckor tidigare debuterat på Weimarks Institut i en mindre klubbtävling. Han ska snart byta klubb till Djurgården och vinna två SM-guld för att sedan bli en av våra mest framgångsrika proffsboxare någonsin. Även Hultqvist hamnar inom en snar framtid i DIF. För det andra, Bertil Schütt gör även han sitt första framträdande i större idrottssammanhang. Det slutar inget vidare då han förlorar på knockout utan att ens ha blivit träffad. Schütt blir i framtiden en framgångsrik och erkänd författare och det hela finns omnämnt i hans bok ”En skuggboxares memoarer” samt i ”Kådisbellan”, skriven av hans bror Roland Schütt.


Finalisterna vid årets JSM i fjädervikt: David Engström, Linnéa (segrare) och Sven Thorén, DIF (t.v.).”En skuggboxares memoarer” av Bertil Schütt (t.h.).

 

Resultat 1927

1927-01-03; Plats: Boston, USA
Arr: okänd

(W) Oskar Kjällander, Sverige – Joe Tavolieri, USA; L 3
(LT) Nils Ramm, Sverige – Frank Salkin, USA; W KO 1 (semifinal)
(LT) Nils Ramm, Sverige – Ernie Schaaf, USA; L 3 (final)
Kommentar: Den första tävlingen på USA-resan.

1927-01-06; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Djurgårdens IF & IF Linnéa

(F) Björn Axell, DIF – Harry ”Loppan” Jansson; IF Linnéa; L 3
(B) John Rydberg, DIF – John Hedkvist, IF Linnéa; W 3
(Fj) Harry Wolff, DIF – Ivar Karlsson, IF Linnéa; W 3
(L) Sven Modigh, DIF – Thure Westerberg, IF Linnéa; L 3
(W) Harry Gustavsson, DIF – John Haraldsson, IF Linnéa; L 3
(M) Carl Sjöstrand, DIF – Roland Morberg, IF Linnéa; W 3
(LT) Niels Eriksson, DIF – Åke Olsson, IF Linnéa; W AB 1
(T) Gustav Andersson, DIF – Isse Levin, IF Linnéa; W 3
Kommentar: Klubbmatch mot IF Linnéa.

1927-01-07; Plats: New York Athletic Club, USA
Arr: New York AC

(W) Oskar Kjällander, Sverige – Antonio Parente, USA; W 3
(LT) Nils Ramm, Sverige – Andy Acklitis, USA; W KO 1
Kommentar: Den andra tävlingen på USA-resan inför 1 500 åskådare i New York AC:s gymnastiksal.

1927-01-13; Plats: Grand Rapids, Michigan, USA
Arr: okänd

(W) Oskar Kjällander, Sverige – Bickowski, USA; W 3
(LT) Nils Ramm, Sverige – Bockhousen, USA; W 4
Kommentar: Den tredje tävlingen på USA-resan.

1927-01-15/16/17; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa

15 (W) Karl Wretman, DIF – Ragnar Haraldsson, IF Linnéa; L 3
15 (W) Harry Gustavsson, DIF – Helge Ahlberg, Göteborgs AK; L 3
15 (M) Gustaf Eriksson, DIF – Gustaf Andersson, Örebro; L 3
16 (F) Orfeo Pettinelli, DIF – Karl Andersson, BK Örnen; W 3
16 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Georg Wahlström, IF Linnéa; W 3
16 (M) Carl Sjöstrand, DIF – Raul Berg, IK Balder; W KO 1
16 (M) Carl Sjöstrand, DIF – Emil Johansson, IK Balder; L 3
16 (F) Orfeo Pettinelli, DIF – Lennart Boman, Örnsköldsviks SK; L 3
16 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Harald Wallin, IF Linnéa; W 3
17 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Rolf Gustavsson, BK Örnen; W 3 (final)
17 (W) Harry Gustavsson, DIF – Stanton, England; L 3 (extramatch)
17 (M) Carl Sjöstrand, DIF – Åke Berggren, IF Linnéa; W 3
Kommentar: Tävling med engelska militärer som gäster.

1927-01-19; Plats: Philadelphia, USA
Arr: Pennsylvania AC

(W) Oskar Kjällander, Sverige – Tom Gleason, Shanahan Club, USA; W KO 2
(LT) Nils Ramm, Sverige – Joe Haubrick, Villanova College, USA; W KO 2
Kommentar: Den fjärde och sista tävlingen på USA-resan.

1927-01-20; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

(Fj) Jonas Höijer – Nils Jansson; W 3
(Fj) Gösta Dahlberg – Harald Flodström; W 3
(L) Harry Wolff – Martin Wolff; W 3
(W) Albin Hansen – Per Eriksson; W 3
(W) Arthur Litzén – Karl Wretman; W 3
(LT) Gustav Eriksson – Alex Pettersson; W KO 1
(LT, T) Niels Eriksson – Gustav Andersson; EXH
Kommentar: Träningstävling i klubblokalen med så mycket publik som rimligen kunde få plats i lokalen.

1927-01-22/23; Plats: Föreningshuset, Örnsköldsvik
Arr: Örnsköldsviks SK

22 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Arv Eriksson, Örnsköldsviks SK; W 3
23 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – G Glomstad, Trondheim; W DQ 3
23 (Fj, B) Gösta Dahlberg, DIF – Bertil Nilsson, Sundsvalls BK; EXH
Kommentar: Jubileumstävling med norska boxare.

1927-01-30; Plats: Cirkus, Djurgården; Arr: Svenska Boxningsförbundet
(LT) Niels Eriksson, Sverige – Edgar Christensen, Norge; L KO 1
Kommentar: Landskamp som Sverige vann med 5-3.

1927-02-03; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

(F) Kurt Liljedahl – Gösta Palm; W 3
(F) Kurt Liljedahl – Åke Berggren; W AB (skada)
(B) Percy Almström – Tore Eriksson; W 3
(W) Albin Hansen – Sven Modigh; EXH
(W) Harry Gustavsson – Ewald Andersson; W 3
Kommentar: Träningstävling i klubblokalen.

1927-02-04; Plats: Klubblokalen, Uppsala
Arr: Upsala IF

(B) Percy Almström, DIF – Gunnar Johansson, UIF; L 3
(W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Harald Olsson, UIF; W 3
(LT) Gustav Eriksson, DIF – S Lundgren, UIF; W KO 2
Kommentar: Nationell tävling i UIF:s klubblokal (f.d. Kägelsalongen).

1927-02-05/06/07; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Hammarby IF

05 (B) Percy Almström, DIF – Tore Wiksell, Falken; W 3
05 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Bill Hellsberg, Maria SK; W 3
05 (T) Ture Hansen, DIF – Sas, Belgien; L 3
06 (B) Percy Almström, DIF – Harry Pettersson, IK Balder; L 3
06 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Allan Harg, BK Örnen; W RSC 3
06 (LT) Niels Eriksson, DIF – Sixten Svedman, BK Viking Nynäshamn; W KO 2
06 (T) Ture Hansen, DIF – Börje Nordlund, IF Linnéa; L 3 (extramatch)
07 (B) Percy Almström, DIF – Gösta Johansson, IF Linnéa; W AB 2 (3:e pris)
07 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Georg Wahlström, IF Linnéa; W 3 (final)
Kommentar: Tävling med belgiska boxare i ringen. Det svenska laget som åkte till Amerika hyllades i ringen. Efteråt besökte man Centralbadet samt bjöds på en supé på en av de finare restaurangerna i Stockholm av Svenska Boxningsförbundet.

1927-02-05/06; Plats: Teatern, Örebro
Arr: Örebro AK

06 (B) John Rydberg, DIF – M Skoglund, Västerås BK; W AB 2 (final)
06 (B, W) John Rydberg, DIF – F Lifv, ÖAK; EXH
Kommentar: Nationella tävlingar.

1927-02-11/12/13; Plats: Lorensbergs Cirkus, Göteborg
Arr: Göteborgs AK

11 (L) Harry Wolff, DIF – Svante Johansson, GAK; W AB 2
11 (M) Gustav Eriksson, DIF – Nils Blomberg, RBK; W AB 1
11 (T) Gustav Andersson, DIF – Elon Pettersson, GAK; WAB 2
12 (L) Harry Wolff, DIF – Verdiére, Liegé Belgien; W 3
13 (L) Harry Wolff, DIF – Gunnar Berggren, HIF; L 3
13 (T) Gustav Andersson, DIF – Hugo Widlund, RBK; L 3
Kommentar: Internationell tävling med belgiska gäster.

1927-02-13; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: BK Örnen

(B) Percy Almström, DIF – Tore Pettersson, Falu SK; W 3
(B) Percy Almström, DIF – Harry Pettersson, IK Balder; L 3
(L) Harald Flodström, DIF – Gustav ”Rövarn” Haglund, SAK; L 3
(W) Arthur Litzén, DIF – Harry Eriksson, IK Balder; W 3
(W) Arthur Litzén, DIF – John Haraldsson, IF Linnéa; L WO (final)
(T) Thure Hansen, DIF – Olof Falk, BK Örnen; L RSC 1 (skada)
Kommentar: Nationell tävling.

1927-02-16/17/19; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

16 (B) Percy Almström, DIF – Kurt Axell, BK Örnen; W 3
16 (W) Per Eriksson, DIF – R Johansson, HIF; W 3
16 (M) Harry Stockman, DIF – A Jansson, IK Balder; W 3
16 (T) Ture Hansen, DIF – Högström, IF Linnéa; W KO 1
17 (F) Kurt Liljedahl, DIF – John Engstrand, SAK; L 3
17 (B) Percy Almström, DIF – G Storm, Nicolai IK; W KO 3
17 (Fj) John Carlén, DIF – Valter Carlén, Solna BK; L 3
17 (L) Sven Modigh, DIF – V Nilsson, IK Balder; W 3
17 (W) Per Eriksson, DIF – Bertil Ljungkvist, IK Balder; L 3
17 (M) Harry Stockman, DIF – Gustav Netzén, Nicolai IK; W DQ 3
17 (T) Ture Hansen, DIF – Erik Öhlin, BK Örnen; L AB 2
19 (F) Kurt Liljedahl, DIF – A Råberg, HIF; W WO (3:e pris)
19 (B) Percy Almström, DIF – David Engström, IF Linnéa; W 3 (final)
19 (L) Sven Modigh, DIF – Axel Forsman, Nicolai IK; W AB 2 (final)
19 (M) Harry Stockman, DIF – Albert Widén, IF Linnéa; L 3 (final)
19 (T) Ture Hansen, DIF – Sven Olsson, IF Linnéa; L 3 (3:e pris)
Kommentar: Stockholms juniormästerskap där DIF blev bästa klubb.

1927-02-19/20; Plats: Helsingfors, Finland
Arr: Kiffen

19 (W) Harry Gustavsson, DIF – John Hellström, Helsingfors BK; L 3
20 (W) Harry Gustavsson, DIF – Blomgren, Akilles Borgå; L KO 1
Kommentar: Internationell turnering.

1927-02-27/28 & 1927-03-01/02; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

27 (F) John Pihl, DIF – John Hedqvist, IF Linnéa; W 3
27 (B) Percy Almström, DIF – Alve Andersson, IK Sparta Malmö; W 3
27 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Arnberg, Gävle; W 3
27 (Fj) Harry Wolff, DIF – Carlo Väckewä, HIF; W 3
27 (L) Martin Wolff, DIF – John Wennberg, Vänersborg; L 3
27 (W) Harry Gustavsson, DIF – Allan Melin, Solna BK; W KO 2
27 (M) Gustav Eriksson, DIF – Josef ”Tjoffe” Gustavsson, SAK; W 3
27 (T) Gustaf Magnusson, DIF – Elon Pettersson, Göteborgs AK; W KO 1
28 (B) Percy Almström, DIF – T Rosengren, Gävle; W 3
28 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Harald Berg, Örnsköldsvik; W 3
28 (LT) Nils Ramm, DIF – Clas Engström, Falu SK; W 3
01 (F) John Pihl, DIF – Thure Ahlqvist, IK Ymer; W 3 (semi)
01 (B) Percy Almström, DIF – Bertil Nilsson, Sundsvall; L 3 (semi)
01 (W) Harry Gustavsson, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; L 3 (semi)
01 (M) Gustav Eriksson, DIF – Emil Spång, UIF; L 3 (semi)
01 (LT) Nils Ramm, DIF – B Nordström, Vänersborg; W KO 1 (semi)
01 (T) Gustaf Magnusson, DIF – Bror Engström, Malmö; W 3 (semi)
01 (T) Gustav Andersson, DIF – Bror Persson, Örebro; W 3 (semi)
02 (F) John Pihl, DIF – Landry Bengtsson, IK Ymer; W 3 (final)
02 (Fj) Harry Wolff, DIF – Åke Jacobsson, RBK; W 3 (semi)
02 (Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Georg Wahlström, IF Linnéa; W 3 (semi)
02 (Fj) Harry Wolff, DIF – Gösta Dahlberg, DIF; W 3 (final)
02 (LT) Nils Ramm, DIF – Einar Jansson, Örebro; W 3 (final)
02 (T) Gustav Andersson, DIF – Gustaf Magnusson, DIF; W 3 (final)
Kommentar: Vid årets Senior-SM var 93 boxare anmälda från 25 klubbar. Av DIF:s 13 anmälda kom 10 till start. DIF tar fyra guld och har nu sammanlagt 16 stycken, ett mer än Linnéa.

1927-03-11; Plats: Exercissalen, Skeppsholmen, Stockholm
Arr: Flottans IF

(W) Olle Aronsson, Flottan Sthlm (DIF) – Karlsson, Flottan Sthlm; W KO 2
(W) Olle Aronsson, Flottan Sthlm (DIF) – Olsson, Flottan Sthlm; W WO (final)
(T, W) Gustav Magnusson, DIF – Olle Aronsson, Flottan Sthlm (DIF); EXH
Kommentar: Klubbmästerskap för Flottans IF:s stockholmssektion. Junioren Aronsson blir klubbmästare i weltervikt. Han boxar i vanliga fall för DIF men gör militärtjänst i flottan där Gustav ”Gurra-Magnus” Magnusson ärboxningstränare. Tävlingen var även uttagning inför den årliga matchen mot Flottans sektion i Karlskrona.

1927-03-17; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

(F) Oskar Pihl – Gösta Palm; W 3
(B) John Rydberg – Percy Almström; W 3
(L) Sven Säfstrand – Harald Flodström; W 3
(L) Holger Sundström – Henning Wiberg; W 3
(W) Veinö Andersson – Ebbe Andersson; W AB 3
(W) Olle Aronsson – Albin Hansen; W 3
(M) Harry Gustavsson – Harry Stockman; W 3
(LT) Nils Ramm – Niels Eriksson; W 3
(T) Gustav Andersson – Ture Hansén; W AB 2
Kommentar: Träningstävling, den sista för säsongen. Det är även Sven Säfstrands sista match i djurgårdsdressen. Han går sedan tillbaka till Huvudsta IS.

1927-03-20; Plats: Teatern, Karlstad
Arr: BK 25

(W) Olof Östling, DIF – Lorentz Olsson, RBK; L 3 (final)
(LT) Gustav Eriksson, DIF – Harry Stanislaus, GAK; W 3 (final)
Kommentar: Tävling med norska deltagare.

1927-03-23/24; Plats: Flottans gymnastiksal, Skeppsholmen
Arr: Flottans IF

23 (W) Olle Aronsson, Flottan (DIF) – Kjellström, Flottan; W AB 1
23 (W) Olle Aronsson, Flottan (DIF) – Högstedt, A1; W KO 1
24 (W) Olle Aronsson, Flottan (DIF) – Sven Sällberg, Kustartelleriet (Royal); W 3 (final)
Kommentar: De militära mästerskapen i boxning. Fler bra boxare som vanligtvis boxar för bl.a. Linnéa och Örnen deltar. Flera kända boxningstränare såsom Gurra-Magnus, Frasse Wallin och Arthur Ireland är sekonder.

1927-03-27; Plats: Værdensteatern, Köpenhamn
Arr: Danmarks Boxningsunion

(LT) Nils Ramm, Sverige – Thyge Petersen, Danmark; L 3
(T) Gustav Andersson, Sverige – Jacob Michelsen, Danmark; L 3
Kommentar: Landskamp inför 5 500 åskådare som filmades. John Pihl och Gurra-Magnus var reserver.

1927-03-29; Plats: Malmö
Arr: Svenska Boxningsförbundet/Malmö BS

(F) John Pihl, DIF – Orvar Eneberg, Enighet Malmö; W 3
(LT) Nils Ramm, DIF – Eugen Eneberg, Enighet Malmö; W KO 2
(T) Gustav Andersson, DIF – Bror Engström, Enighet Malmö; W 3
Kommentar: Propagandauppvisningar av landslagstruppen på hemvägen från Köpenhamn.

1927-04-03; Plats: Karlskrona
Arr: Flottans IF

(W) Olle Aronsson, Flottan (DIF) W WO
Kommentar: Den tredje klubbmatchen mellan Flottans Stockhoms- och Karlskronasektioner. Olle Aronsson vinner på WO då hans motståndare väger över. Karlskronaflottisterna vinner med 7-1.

1927-04-06/07; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

06 (P) Per Karlsson – A Andersson; W 3
06 (F) Gerhard Pettersson – Åke Berggren W 3
06 (F) Kurt Liljedahl – Gösta Palm; W 3
06 (Fj) Olle Larsson – H Holmberg; W DQ 2
06 (Fj) Sven Thorén – Jonas Höijer; W 3
06 (Fj) Arne Holmberg – E Lindgren; W 3
06 (Fj) Sven Thorén – Arne Holmberg; W 3 (final)
06 (L) Harry Pettersson – Nils Jansson; W 3
06 (L) Harald Flodström – Roland Schütt; W AB 3
06 (L) Harald Flodström – Skog, W DQ 1
06 (W) Ebbe Andersson – Herbert Ställberg, W KO 1 (final)
06 (M) Harry Stockman – H Dahl; W AB 2
07 (B) Percy Almström – John Rydberg; W 3 (final)
07 (L) Harry Wolff – Martin Wolff; EXH
07 (M) Tage Eriksson – Harry Stockman; W 3
07 (M) Karl Wretman – Tage Eriksson; W 3 (final)
07 (LT, T) Niels Eriksson – Ture Hansen; EXH
Kommentar: Klubbmästerskap där första dagen huvudsakligen ängnades åt juniorerna. Juniormästare blev S Cederberg (pappersvikt), Gerhard Pettersson (flugvikt), Gösta Palm (bantamvikt), Sven Thorén (fjädervikt), Harry Pettersson (lättvikt), Ebbe Andersson (weltervikt) och Tage Eriksson (mellanvikt). Klubbmästare blev Kurt Liljedahl (flugvikt), Percy Almström (bantamvikt), Olle Larsson (fjädervikt), Harald Flodström (lättvikt), Arthur Litzén (weltervikt), Karl Wretman (mellanvikt), Niels Eriksson (lätt tungvikt) och Ture Hansén (tungvikt).

1927-04-24; Plats: Hammarbys klubbhus
Arr: Hammarby IF & Svenska Boxningsförbundet

(Fj) Harry Wolff, DIF – Carlo Väckewä, HIF
(LT) Nils Ramm, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; EXH
(LT) Nils Ramm, DIF – Gunnar Berggren, HIF; EXH
Kommentar: Uttagningstävling till EM i fjädervikt, den första i en serie av tre. Inget domslut avkunnas offentligt. Enligt tidningarna vann Väckewä. Harry Wolff som haft ett längre uppehåll rapporteras dock att vara i förhållandevis god form efter att ha löptränat mycket på Traneberg.

1927-04-26; Plats: Linnéas lokal
Arr: IF Linnéa & Svenska Boxningsförbundet

(LT) Nils Ramm, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; EXH
(LT) Nils Ramm, DIF – Gunnar Berggren, HIF; EXH
Kommentar: Uttagningstävling till EM i fjädervikt mellan Carlo Väckewä och Ivar Karlsson. Inget domslut avkunnas offentligt.

1927-04-28; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & Svenska Boxningsförbundet

(LT) Nils Ramm, DIF – Olof Falk, BK Örnen; EXH (1×2 min)
(LT) Nils Ramm, DIF – Gunnar Berggren, HIF; EXH (1×2 min)
(LT) Nils Ramm, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; EXH (1×2 min)
(Fj) Percy Almström, DIF – Sven Thorén, DIF; EXH
(L) Martin Wolff, DIF – Harald Flodström DIF; EXH
(Fj) Harry Wolff, DIF – Ivar Karlsson, IF Linnéa
Kommentar: Den sista uttagningstävlingen för en plats i fjädervikt till EM. Inget domslut avkunnas offentligt. Enligt tidningarna vann Wolff och dagen efter blir han uttagen. Tävlingen inleds med att de fyra stockholmsboxare som är klara – Selfrid Johansson, Gunnar Berggren, Olof Falk och Nils Ramm – genomför ett träningsprogram. Sedan går man ett par ronders uppvisning mot varandra.

1927-05-16/17/18/19/20; Plats: Sportpalats, Berlin
Arr: Tysklands Boxningsförbund

16 (Fj) Harry Wolff, Sverige – Pospischil, Österrike; W 3
17 (Fj) Harry Wolff, Sverige – Nicholaus Gelbai, Ungern; W 3
17 (T) Nils Ramm, Sverige – Panfilio, Italien; W 3
18 (T) Nils Ramm, Sverige – Jacob Michaelsen, Danmark; W 3
20 (Fj) Harry Wolff, Sverige – Franz Dübbers, Tyskland; L 3 (final)
20 (T) Nils Ramm, Sverige – Hans Schönrath, Tyskland; W 3 (final)
Kommentar: Europamästerskapen i boxning dit 67 boxare från 12 länder var anmälda. Konte Jonsson var med som tränare och sekond.

1927-08-26/27/28; Plats: Idrottsparken, Norrköping
Arr: Norrköpings stadsfullmäktige

28 (B, Fj) Percy Almström, DIF – John Rydberg, DIF; EXH
28 (L, W) Martin Wolff, DIF – Harry Gustavsson, DIF; EXH
28 (M, T) Oskar Kjällander, DIF – Nils Ramm, DIF; EXH
Kommentar: Ett propagandabesök av en djurgårdstrupp på idrottsmässan i Norrköping.

1927-09-11; Plats: Aspuddens IP, Stockholm
Arr: IF Linnéa

(B) Percy Almström, DIF – Gustav ”Baby” Mattsson, HIF; L 3
(L) Harald Flodström, DIF – Erik Blomberg, IF Linnéa; W RSC 3
(W) Harry Gustavsson, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; L 3
(LT) Carl Sjöstrand, DIF – Emil Johansson, IK Balder; L 3
(T) Nils Ramm, DIF – Börje Nordlund; IF Linnéa; W 3
Kommentar: Säsongens första tävlingar i Stockholm.

1927-09-25; Plats: Hammarby IP (Kanalplan), Stockholm
Arr: Hammarby IF

(B) Percy Almström, DIF – Charles Fredriksson, Nicolai IK; W 3
(B) John Rydberg, DIF – Gustav ”Baby” Mattsson, HIF; W 3
(Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Carlo Väckewä, HIF; L 3
Kommentar: Nationella tävlingar inför 2 000 åskådare.

1927-10-09; Plats: Tranebergs IP, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

(F) John Pihl, DIF – John Hedqvist, IF Linnéa; W 3
(B) John Rydberg, DIF – Charles Fredriksson, Nicolai IK; L 3
(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Ernst Gustavsson, Nicolai IK, L 3
(Fj) Bill Hellsberg, DIF – Sven Thorén, DIF; W 3
(L) Albin Hansén, DIF – Erik Olsson, HIF; W 3
(M) Oskar Kjällander, DIF – Lindell, Solna BK; W AB 1
(T) Ture Hansén, DIF – Gösta Holmgren, Solna BK; L AB 1
(T) Nils Ramm, DIF – Börje Nordlund, IF Linnéa; W 3
Kommentar: Nationell utomhustävling, den sista för året, inför ungefär 1 200 personer. Rövarn Haglund och Bill Hellsberg gör debut i djurgårdsdressen. Rövarn är bror till Agge Haglund, fotbollsspelare i Djurgården.

1927-10-14; Plats: Västerlånggatan 66, Stockholm
Arr: Nicolai IK

(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Ernst Gustavsson, Nicolai IK; EXH
Kommentar: Träningstävling i Nicolais lokal i Gamla Stan.

1927-10-15; Plats: Köpenhamn, Danmark
Arr: Sparta & IK 99

(F) John Pihl, DIF – Kurt Koller, IK 99; W WO (L 3)
(B) Percy Almström, DIF – Mikkel Laursen, Sparta; L 3
(Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Svend Kaas, Sparta; L 3
(L) Sven Modigh, DIF – Josef Zebitz, Sparta; W 3
(W) Oskar Kjällander, DIF – Svend Heldt; IK 99; W WO (W 3)
(M) Carl Sjöstrand, DIF – Thorkil Petersen, Thor; L 3
(LT) Niels Eriksson, DIF – Nils Carl Andreasen, IK 99; L AB 2
(T) Börje Nordlund, DIF (Linnéa) – Thyge Petersen, Horsens AK; L 3
Kommentar: Danskarna klarade inte att väga in i flug- och weltervikt (de vägde över 3 respektive 4 kg) och Djurgården vann dessa på walk-over. Matcherna boxades ändå för publikens skull.

1927-10-15/16; Plats: Regementets Gymnastiksal, Borås
Arr: IK Ymer

15 (L) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Anders Wennberg, Vänersborg; L 3
16 (L) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Svante Johansson, GAK; W 3
Kommentar: Nationell tävling med anledning av klubbens 10-årsjubileum.

1927-10-16; Plats: Stora Hallen, Malmö
Arr: Malmö BS

(F) John Pihl, DIF – Orvar Eneberg, Malmö (GAK Enighet); W 3
(B) Percy Almstöm, DIF – Alve Andersson, Malmö (IK Sparta); L 3
(Fj) Gösta Dahlberg, DIF – Erik Anderberg, Malmö (GAK Enighet); W 3
(L) Sven Modigh, DIF – John Anderberg, Malmö (GAK Enighet); W 3
(W) Oskar Kjällander, DIF – Lindell, Malmö; W 3
(M) Carl Sjöstrand, DIF – Hilding Lindstrand, Malmö (IK Sparta); W 3
(T) Börje Nordlund, DIF (Linnéa) – Bror Engström, Malmö (GAK Enighet); L 3
Kommentar: På vägen hem från Köpenhamn passade man på att boxa en klubbmatch mot Malmös stadslag. Börje Nordlund som var inlånad från IF Linnéa boxade i DIF-dräkt.

1927-10-20; Plats: Döbelnsgatan 97, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF

(F) John Pihl – Orfeo Pettinelli; W 3
(B) Gösta Palm – Gerhard Pettersson; W 3
(L) Olof Östling – Albin Hansén; EXH
(LT) Gustav Eriksson – Carl Sjöstrand; EXH
(T) Alfred ”Skutskepparn” Andersson – Ture Hansén; W RSC 3
Kommentar: Träningstävling med bl.a. uttagningsmatcher till klubbkampen mot Göteborgs AK (GAK). Olle Östling och Alfred Andersson gör debut i djurgårdsdressen. Fler matcher boxades men information om dessa saknas. Sven Modigh deltog och visade övertygande boxning och vacker stil.

1927-10-23; Plats: Stora Teatern, Stockholm
Arr: BK Örnen

(F) Orfeo Pettinelli, DIF – Karl Andersson, BK Örnen; W 3
(B) Percy Almström, DIF – Johansson, BK Örnen; W AB 2
(L) Harald Flodström, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; W 3
(W) Olof Östling, DIF – Erik Mångelin, IF Linnéa; W 3
Kommentar: Nationell tävling i fullsatt lokal.

1927-10-28/29/30; Plats: Lorensbergs Cirkus, Göteborg
Arr: Göteborgs AK

28 (F) John Pihl, DIF – Alrik Andersson, GAK; W 3
28 (B) Percy Almström, DIF – Ernst Hansson, GAK; W 3
28 (Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Arthur ”Krullen” Larsson, GAK; L 3
28 (L) Sven Modigh, DIF – Svante Johansson, GAK; W 3
28 (W) Olof Östling, DIF – Gunnar Andersson, GAK; L 3
28 (M) Carl Sjöstrand, DIF – Erik Magnusson, GAK; L 3
28 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Harry Stanislaus, GAK; W 3
28 (T) Alfred ”Skutskepparn” Andersson, DIF – Elon Pettersson, GAK; L 3
29 (F) John Pihl, DIF – Sven Asplund, RBK; W 3
29 (B) Percy Almström, DIF – Mikkel Laursen, Sparta Danmark; W 3
29 (Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund – Roland Lööf, Ymer; W 3
29 (L) Sven Modigh, DIF – Erik Eriksson, RBK; W 3
29 (L) Sven Modigh, DIF – Josef Zebliz, Sparta Danmark; L 3
30 (F) John Pihl, DIF – Alrik Andersson, Redbergslid; W WO (final)
30 (B) Percy Almström, DIF – Sven Ramstedt, RBK; W AB 2
30 (B) Percy Almström, DIF – Ture Ahlqvist, IK Ymer; W 3 (final)
30 (Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Hilmer Nilssen, IK 99 Danmark; L 3 (final)
30 (L) Sven Modigh, DIF – Erik Johansson, Vänersborg; W 3 (3:e pris)
30 (W) Olof Östling, DIF – Lorentz Olsson, IK Ymer; W 3
30 (W) Olof Östling, DIF – Gunnar Andersson, GAK; W 3 (final)
30 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Emil Johansson-Vallsäter, IK Balder; L 3 (final)
30 (T) Alfred ”Skutskepparn” Andersson, DIF – Arthur Olsson, GAK; L KO 2 (final)
Kommentar: Vid den första tävlingsdagen gick en klubbmatch mellan DIF och GAK inför ¾-dels fullsatt arena. Ragnar ”Ragge” Rosberg deltog som domare. De två sista dagarna arrangerades en internationell turnering.

1927-11-02; Plats: Polishusets gymnastiksal, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & Polisens IF

(Skuggvikt) Stig Cederberg, DIF – A Andersson, DIF; W 3
(F) Gerhard Pettersson, DIF – Harry Kreuger; W 3
(F) Kurt Liljedahl, DIF – Gösta Palm, DIF; W 3
(B) John Rydberg, DIF – Percy Almström, DIF; W 3
(Fj) Jonas Höijer, DIF – H Holmberg, DIF; W 3
(Fj) Bill Hellsberg, DIF – Sven Thorén, DIF; W 3
(Fj) Nils Jonsson, DIF – Erik ”Putte” Thorén, DIF; W 3
(L) Harry Pettersson, DIF – Nils Jansson, DIF; W 3
(L) Henry Karlsson, DIF – Ställström, DIF; W 3
(W) Anders Mångelin, DIF – Olle Aronsson, DIF; W 3
(M) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Olle Ramm, DIF; EXH
(LT) Nils Ramm, DIF – Gustav Eriksson, DIF; EXH
(T) Erik Lantz, DIF – Anders Ahlstedt, Polisen; L RSC 3
Kommentar: Träningstävling i nya lokalen. Anders Mångelin gör debut i Djurgården. Ringen som man boxar i saknar canvas.

1927-11-04; Plats: Västerlånggatan 66, Stockholm
Arr: Nicolai IK

(W) Arthur ”Stubben” Litzén, DIF – Axel Forsman Nicolai; EXH
Kommentar: Träningstävling i Nicolais lokal i Gamla Stan.

1927-11-05/06; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

05 (F) Orfeo Pettinelli, DIF – John Hedqvist, IF Linnéa; W 3
05 (B) John Rydberg, DIF – Harry Andersson, HIF; W AB 2
05 (Fj) Bill Hellsberg, DIF – Rolf Gustavsson, BK Örnen; L 3
05 (L) Sven Modigh, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; W 3
05 (W) Olof Östling, DIF – Martin Eriksson, BK Örnen; W 3
05 (M) Anders Mångelin, DIF – Ernst Towesson, BK Örnen; L 3
05 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Olof Falk, BK Örnen; L 3
05 (T) Nils Ramm, DIF – Börje Nordlund, IF Linnéa; W 3
06 (F) Orfeo Pettinelli, DIF – Bertil ”Bebbe” Ljung, BK Örnen; W 3 (final)
06 (B) John Rydberg, DIF – Karl Andersson, BK Örnen; W 3 (final)
06 (Fj) Bill Hellsberg, DIF – David Engström, IF Linnéa; L 3 (3:e pris)
06 (L) Sven Modigh, DIF – Gunnar Berggren, HIF; L 3 (final)
06 (W) Olof Östling, DIF – Selfrid Johansson, IF Linnéa; L 3 (final)
06 (M) Anders Mångelin, DIF – John Haraldsson, IF Linnéa; L 3 (3:e pris)
06 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Åke Berggren, IF Linnéa; W 3 (3:e pris)
06 (T) Nils Ramm, DIF – Emil Johansson-Vallsäter, IK Balder (HIF); W 3 (final)
Kommentar: Fyrklubbsboxning mellan DIF, Linnéa, Örnen och Hammarby där DIF blir bästa klubb. Djurgårdens del av vinsten blir 1 000 kr.

1927-11-09/10; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

09 (F) Kurt Liljedahl, DIF – S Fernström, HIF; W RSC 3
09 (F) Harry Kreuger, DIF – Bertil ”Bebbe” Ljung, BK Örnen; L 3
09 (Fj) Sven Thoren, DIF – Eskil Malmborg, IF Linnéa; L 3
09 (L) John Carlén, DIF – Allan Melin, Solna BK; W 3
09 (W) Olle Aronsson, DIF – H Lindström, Nicolai; W 3
09 (M) Harry Stockman, DIF – Ernst Towesson, BK Örnen; L 3
09 (LT) Artur Melin, DIF – Åke Olsson, IF Linnéa; L 3
09 (T) Alfred ”Skutskepparn” Andersson, DIF – Erik Karlsson, Örnen; W AB 1
10 (F) Kurt Liljedahl, DIF – Gösta Palm, DIF; W 3
10 (F) Kurt Liljedahl, DIF – Bertil ”Bebbe” Ljung, BK Örnen; W 3 (final)
10 (B) Gerhard Pettersson, DIF – G Storm, Nicolai; W 3
10 (B) Gerhard Pettersson, DIF – Erik Lindholm, BK Örnen; W 3 (final)
10 (Fj) Jonas Höijer, DIF – Karl Gustavsson, Solna BK; W 3
10 (Fj) Jonas Höijer, DIF – Allan Harg, BK Örnen; W 3 (final)
10 (L) John Carlén, DIF – Kurt Andersson, BK Örnen; L 3
10 (L) Henning Wiberg, DIF – Ragnar Nordström, BK Örnen; L 3
10 (W) Olle Aronsson, DIF – S Palm, HIF; W 3
10 (W) Olle Aronsson, DIF – Nils Nilsson, Solna BK; L 3 (final)
10 (LT) Henry Karlsson, DIF – Gösta Holmgren, Solna BK; L AB 3
10 (T) Alfred ”Skutskepparn” Andersson, DIF-Gottfrid Karlsson, Örnen; L AB 2 (final)
Kommentar: Uttagningar till den kommande juniorstadskampen mot Oslo.

1927-11-16; Plats: Polishusets gymnastiksal, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & Polisens IF

(F) Kurt Liljedahl, DIF – Gösta Palm, DIF; W 3
(B) John Rydberg, DIF – Seymour Östervall, DIF; W 3
(B) John Rydberg, DIF – Sune Ålund, DIF; W AB 2
(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Jonas Höijer, DIF; W 3
(Fj) Bill Hellsberg, DIF – Sven Thorén, DIF; W 3
(W) Oskar Kjällander, DIF – Olof Östling, DIF; W 3
(W) Bertil Schütt, DIF – E Fagerström, DIF; W 3
(W) Dahlin, DIF – John Carlén, DIF; W 3
(M) Ossian Wettergren, DIF – Harald Wessman, Polisen; W AB 3
(LT) Helge Wennberg, DIF – H Svennberg, DIF; W 3
(T) Nils Ramm, DIF – Anders Ahlstedt, Polisen; W 3
Kommentar: Träningstävling i lokalen med ca 300 personer i publiken.

1927-11-19/20/21; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: IF Linnéa

19 (F) Gösta Palm, DIF – Karl Andersson, BK Örnen; L 3
19 (B) John Rydberg, DIF – Harry Pettersson, IK Balder; W 3
19 (Fj) Karl ”Småland” Johansson, DIF – Bertil Nilsson, Sundsvall; L 3
19 (T) Nils Ramm, DIF – Nils Carl Andersson, Danmark; W 3
20 (B) John Rydberg, DIF – Henning Jenssen, Danmark; L 3
20 (Fj) Bill Hellsberg, DIF – Georg Wahlström, IF Linnéa; L 3
20 (M) Oskar Kjällander, DIF – Raul Berg, IK Balder; W KO 2
20 (M) Oskar Kjällander, DIF – Erik Magnusson, GAK; W 3
20 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Emil Johansson, IK Balder; L 3
20 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Georg Pettersson, Danmark; W 3 (3:e pris)
21 (M) Oskar Kjällander, DIF – Emil Spång, UIF; W 3 (final)
21 (T) Nils Ramm, DIF – Thyge Petersen, Danmark; W 3 (final)
Kommentar: Internationell tävling.

1927-11-19/20; Plats: Kæmpehallen, Oslo
Arr: Norges Boxningsförbund

19 (F) Kurt Liljedahl, Stockholm – Rolf Ruud, Oslo; W 3
19 (B) Gerhard Pettersson, Stockholm – Harry Hauge, Oslo; W 3
19 (Fj) Jonas Höijer, Stockholm – Sten Holm, Oslo; W 3
20 (F) Kurt Liljedahl, Stockholm – Marius Enholm, Oslo; W 3
20 (B) Gerhard Pettersson, Stockholm – Lillie Flögstad, Oslo; W 3
20 (Fj) Jonas Höijer, Stockholm – David Helgesen, Oslo; W 3
Kommentar: Dubbelstadskamp mot Oslos A- respektive B-lag.

1927-11-20; Plats: Teatern, Karlstad
Arr: BK 25

(W) Harry Gustavsson, DIF – O Forsell, BK 25; W AB 2
(LT) Harry Gustavsson, DIF – Gunnar Forsell, BK 25; EXH
Kommentar: Nationell tävling. Gustavsson har under ett par månaders tid fungerat som tränare i BK 25.

1927-11-20; Plats: Vänersborg
Arr: Värnersborgs IF

(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – John Johansson, UAK; W 3
(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Roland Lööf, IK Ymer; L DQ 2
(W) Olof Östling, DIF – Elmer Börjesson; RBK; W 3
(W) Olof Östling, DIF – John Wennberg, Vänersborgs IF; L 3
Kommentar: Nationell gala.

1927-11-27; Plats: Örebro AK:s klubblokal, Eyravallen
Arr: Örebro AK

(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Gösta Larsson, ÖAK; W KO 2
(Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – O Lind, ÖAK; L 3 (final)
(W) Olof Östling, DIF – F Lif; ÖAK; W 3
(W) Olof Östling, DIF – Alex Ström, ÖAK; W 3 (final)
Kommentar: Nationell tävling. Datumet osäkert, de hade träningstävling 18/11 och KM 25/11.

1927-11-30; Plats: Polishusets gymnastiksal, Stockholm
Arr: Djurgårdens IF & Polisens IF

(F) Kurt Liljedahl, DIF – Harry Kreuger, DIF; W 3
(F) Oskar Pihl, DIF – Seymour Östervall, DIF; W 3
(B) Gerhard Pettersson, DIF – John Rydberg, DIF; W 3
(Fj) Sven Thorén, DIF – Väinö Andersson, DIF; W 3
(L) Elis Liljefelt, DIF – H Pettersson, DIF; W 3
(W) Bertil Schütt, DIF – J Roshagen, Polisen; L AB 1
(W) Gustav Ekström, DIF – Olle Larsson, DIF; W 3
(M) Harry Stockman, DIF – Harald Wessman, Polisen; W 3
(LT) Carl Sjöstrand, DIF – V Fredriksson, Polisen; W 3
(T) Nils Ramm, DIF – Oskar Kjällander, DIF; EXH
(T) Helge Wennberg, DIF – William Stockman, DIF; W 3
(T) Nils Ramm, DIF – Gustav Eriksson, DIF; EXH
Kommentar: Träningstävling inför ett par hundra åskådare som var tänkt att innehålla 13 matcher. Ett par blev inställda, bl.a. den mellan Gustav Eriksson och knockoutpolisen Anders Ahlstedt, till åskådarnas missnöje.

1927-12-09/10/11; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Djurgårdens IF

09 (B) Percy Almström, DIF – Harry Pettersson, IK Balder; W 3
09 (Fj) Gustav ”Rövarn” Haglund, DIF – Giuseppe Salmaso, Italien; L 3
09 (Fj) Bill Hellsberg, DIF – Lars Mellström, HIF; L 3
09 (L) Sven Modigh, DIF – Carlo Orlandi, Italien; L 3
09 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Emil Johansson, IK Balder; L 3
09 (T) Nils Ramm, DIF – Jacob Michaelsson, Danmark; L 3
10 (F) Orfeo Pettinelli, DIF – Carlo Cavagnoli, Italien; L 3
10 (B) John Rydberg, DIF – Fausto Montefiore, Italien; L 3
10 (W) Olof Östling, DIF – Robert Westblom, Sandviken; W 3
11 (B) Percy Almström, DIF – Fausto Montefiore, Italien; L 3
11 (B) Gerhard Pettersson, DIF – Charles Fredriksson, Nicolai IK; L 3
11 (B) Percy Almström, DIF – Gerhard Pettersson, DIF; W 3 (3:e pris)
11 (W) Olof Östling, DIF – Anders Mångelin, DIF; W 3
11 (W) Olof Östling, DIF – Gunnar Berggren, HIF; L 3 (final)
11 (M, W) Oskar Kjällander, DIF – Felice Carena, Italien; L 3 (extra)
11 (LT) Gustav Eriksson, DIF – Domenico Ceccarelli, Italien; L 3
11 (T) Nils Ramm, DIF – Otavio Sanella; Italien; W 3
Kommentar: Djurgårdens internationella tävlingar. Carlo Orlandi och Piero Toscani tar sedermera guld i lättvikt respektive mellanvikt på OS 1928. Carlo Cavagnoli tar brons.

1927-12-15/16/17/18/19; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

15 (F) Gösta Palm, DIF – Nils Johansson, IF Linnéa; W KO 3
15 (Fj) Väinö Andersson, DIF – Wilhelm Beck, IF Linnéa; W 3
15 (Fj) Jonas Höijer, DIF – Harry Eklund, Borlänge; W 3
15 (W) Bertil Schütt, DIF – Holger Holmlund, Kiruna; L AB 1
16 (F) Kurt Liljedahl, DIF – Bertil ”Bebbe” Ljung, BK Örnen; W 3
16 (F) Harry Kreuger, DIF – S Fernström, HIF; L 3
16 (W) Olle Aronsson, DIF – John Andersson, IK Balder; W 3
16 (W) Per Eriksson, DIF – Erik Olsson, HIF; L 3
16 (W) Herbert Ställberg, DIF – A Jansson, IK Balder; L 3
16 (LT) Helge Wennberg, DIF – Bertil Molander, IK Balder; L AB 1
17 (F) Gösta Palm, DIF – Kurt Hedlund, HIF; W 3
17 (F) Kurt Liljedahl, DIF – Gösta Alm, Gävle; W 3
17 (Fj) Sven Thorén, DIF – Wilhem Öhman, IF Linnéa; W 3
17 (W) Olle Aronsson, DIF – Nils Hultqvist, AIF; L 3
18 (F) Gösta Palm, DIF – Folke Svensson, Kiruna; W 3
18 (F) Kurt Liljedahl, DIF – A Molin, SK Condor; W WO
18 (Fj) Väinö Andersson, DIF – Erik Pettersson, Huvudsta IS; W 3
18 (Fj) Jonas Höijer, DIF – Tore Eriksson, Huvudsta IS; W 3
18 (Fj) Sven Thorén, DIF – Harry Pettersson, Väsby, W 3
18 (Fj) Olle Larsson, DIF – Eskil Malmborg, IF Linnéa; L AB 3
19 (F) Kurt Liljedahl, DIF – Gösta Palm, DIF; W 3 (semi)
19 (F) Kurt Liljedahl, DIF – Herman Jonsson, AIF; W 3 (final)
19 (Fj) Väinö Andersson, DIF – Gösta Karlsson, Viking Nynäshamn; L 3
19 (Fj) Sven Thorén, DIF – Karl Gustavsson, Solna BK; W 3
19 (Fj) Jonas Höijer, DIF – David Engström, IF Linnéa; L 3 (semi)
19 (Fj) Sven Thorén, DIF – Eskil Malmborg, IF Linnéa; W 3 (semi)
19 (Fj) Sven Thoren, DIF – David Engström, IF Linnéa; L 3 (final)
Kommentar: Junior-SM. Notera att John Andersson gör debut i större sammanhang mot djurgårdaren Aronsson. Han boxar i weltervikt och representerar IK Balder men ska snart byta klubb till Djurgården. Olle Aronsson är militärmästare men förlorar sedan till slutsegraren Nils Hultqvist från AIF.

1927-12-27/28/29/30; Plats: Cirkus, Djurgården
Arr: Svenska Boxningsförbundet

27 (B) Gerhard Pettersson, DIF – J Östling, SK Condor; W AB 2
27 (L) Nils Jonsson, DIF – Svante Johansson, GAK; L 3
27 (L) John Carlén, DIF – Roland Skeppström, Södertälje; W 3
27 (M) Harry Stockman, DIF – Karl Nordgren, Huvudsta IS; W 3
27 (M) Gustav Ekström, DIF – Herbert Hägg, BK Örnen; W KO 2
27 (T) William Stockman, DIF – Gottfrid Karlsson, BK Örnen; L AB 2
28 (B) Gerhard Pettersson, DIF – Karl Jonsson, IF Linnéa; W 3
28 (L) Gerhard Karlsson, DIF – Ture Nyqvist, BK Örnen; W 3
28 (L) Henning Wiberg, DIF – Bertil Edlund, Sandviken; L KO 1
28 (L) John Carlén, DIF – A Ramström, Nicolai IK; L RSC 1
28 (M) Harry Stockman, DIF – Erik Olsson, Östertälje; W AB 1
29 (B) Gerhard Pettersson, DIF – Henry Asp, BK Ringen Jönköping; W 3
29 (L) Gerhard Karlsson, DIF – Anton Stenberg, Luleå BK; L WO
29 (M) Gustav Ekström, DIF – Nils Hildeby, SAK; W 3
29 (M) Artur Mellin, DIF – Oskar Broström, BK Örnen; L 3
29 (M) Harry Stockman, DIF – Gunnar Svedman, BK Viking; L 3
29 (M) Gustav Ekström, DIF – G Wennberg, BK Falken Gävle; L AB 3
29 (T) Ture Hansén DIF – Lars Emilsson, IF Linnéa; L 3 (semi)
29 (T) Alfred Andersson, DIF – Gottfrid Karlsson, BK Örnen; L KO 1 (semi)
30 (B) Gerhard Pettersson, DIF – Henry Norrell, IK Balder; W 3 (semi)
30 (B) Gerhard Pettersson, DIF – Gösta Högberg, Borlänge; W 3 (final)
Kommentar: Andra omgången av junior-SM.